TUNING THE GUITAR

Sunday, 20 January 2013


fuhh!!! lame benor tak update. maklum lah bz katakan. So hari ini aku akan ajar korang cara tuning guitar.. sebenarnya hari ini aku nak ajar korang lead guitar. tapi agak rumit jugak nak taip dlm ini.. maklum lah aku bukan pro sangat!!!! campur dengan keje yang berlambak2.. disebabkan ramai yang bertanya tuning guitar termaksud adik aku, kawan2 dia campur ayah angkat bangla dia sekali.. so tengok lah kat bawah tuu!!!!!!

ok.. bagi yang belum tahu cara2 setting tone tu buleh lah cuba yep!!. dan yang dah tahu korang nak lihat pun takde masalah.. mana lah tahu ada sikit2 yang belum korang ketahui..



Tuning gitar:

Tuning gitar merupakan proses menentukan frekuensi dan menyelaraskan frekuensi antara tali hingga menghasilkan nada standar. Pada gitar proses ini dilakukan dengan mengatur ketegangan tali melalui pemutar (tuning machine) yang ada di kepala (Head) gitar. Tuning standar pada gitar ialah E-A-D-G-B-E (mulai dari tali 6-5-4-3-2-1). Untuk menghasilkan frekuensi nada standart yang dapat di gunakan untuk men-tuning (stem) gitar anda diantaranya dengan menggunakan sebuah Chromatic Tuner elektronik, ia menyamakan frekuensi (nada yang di hasilkan) dengan alat musik lain mahupun melakukan tuning dengan cara manual.



Tuning menggunakan chromatic tunner :

Dengan cara ini korang hanya perlu menghubungkan gitar ke perangkat chromatic tuner (buleh juga dengan hanya di dekatkan saja, tergantung perangkat tuning yang korang gunakan), lalu atur ketegangan tali yang akan korang tuning melalui pemutar (tuning machine) hingga perangkat chromatic tuner menghasilkan nada yang sesuai. Lakukan juga pada tali2 berikutnya






Tuning dengan menyamakan nada alat musik lain:





















Sebagai contoh aku akan memberikan cara ilustrasi mentuning gitar dengan cara membandingkan nada pada alat musik piano. Denagn cara ini anda hanya membandingkan nada hingga menghasilkan frekuensi nada yang sama pada piano, Putarkan tuning machine pada tali yang akan korang stem dan bandingkan dengan nada yang di hasilkan oleh perangkat piano, lakukan juga untuk tali2 lainnya. lihat lah penerangan seperti gambar berikut :







Tuning dengan cara Manual :

Ini merupakan cara yang paling senang dan termurah ( karena korang tidak harus membeli Cromatic tuner maupun sebuah Piano untuk mentuning gitar korang). korang hanya memerlukan insting mendengarkan nada dengan baik, cubalah berlatih supaya terbiasa dengan note2 bunyi. korang dapat mulakan dengan cara : * Mengatur tuner machine pada tali 1 (open string) hingga menghasilkan nada E * Setelah itu atus senar 2 dan tekan fret ke 5 hingga hasilnya akan sama dengan nada tali 1 (open string – nada e) * Lanjutkan dengan atur tali 3 dan tekan fret 4 hingga bunyinya seakan sama dengan nada tali 2 (open string – nada B) * teruskan dengan atur tali 4 dan tekan fret 5 hingga hasilnya akan sama dengan nada tali 3 (open string – nada G) * Lanjutkan dengan atur tali 5 dan tekan fret 5 hingga hasilnya akan sama dengan nada tali 4 (open string – nada D) * Lanjutkan dengan atur tali 6 dan tekan fret ke 5 hingga bunyinya seakan sama dengan nada tali 5 (open string – nada A) cubalah lihat penerangan gambar disebelah, Apabila korang telah siap tuning maka gitar korang akan menghasilkan nada E > tali 6, nada A > tali 5, nada D > tali 4, nada G > tali 3, nada B > tali 2 dan yang terakhir nada e > tali 1.

mudah je kn!!! semoga bermanfaat untuk semua dan selamat mencuba.....



Blog Advertising

0 comments:

Post a Comment