All Cmd hacking commands

Sunday, 22 December 2013

All Cmd hacking commands (Working 100%)
Cmd hacking commands

I am Sure u guys Know All these commands.... I want to Help The Beginners.. So i am Posting This....

Useful Things to do on CMD!

First, open your Network Connection and right click and select Properties. Then Select TCP/IP and click on Properties again. Now Click on Advanced
and WINS tab. Select Default for NeBIOS.

Now back to the main Local Area Connection window, select File and Print Sharing for Mic*ft Networks and hit enter.

This is just to make sure you have NetBIOS enabled. We will have some fun with NetBIOS on CMD.

First thing you need to know is some very helpfull commands to use on CMD(Command Prompt).

In case you don't know how to get CMD open in your box, then click on Start, then Run, then type "cmd" (no quotes, off course... you know the drill).

Back to commands:

nslookup
net view
net use
net user
ping
tracert
arp
route
nbtstat
netstat
ipconfig

In case you don't know some of them, then just type the command on CMD and hit enter. A little help will show up in your screen.
Read it and understand what the command does.

Lets start easy...

1) ping : This command will allow you to know if the host you pinging is alive, which means if it is up at the time of executing the "ping" command.

ping x.x.x.x (x is the IP address)

or

ping http://www.whatever.com (http://www.whatever.com is the website you want to ping, but you don't know the IP)

OBS: Keep in mind that if the host you pinging is blocking ICMP packets, then the result will be host down.

2) nslookup : This command has many functionalities.
One is for resolving DNS into IP.
Lets say you know the website URL but you don't know its IP(and you want to find out).

nslookup http://www.whatever.com (http://www.whatever.com is the website you want to find out the IP)

Now, another really nice function of nslookup is to find out IP of specific Mail Severs

nslookup (enter)
set type=mx (enter)
yahoo.com

This command will give you the mail server IP of yahoo.com. You can use whatever server you want and if it is listed on DNS, then you get the IP. Simple, isn't it?

OK, now why would you want to have an IP of a mail server?
To send spoofed mail to your friends or even for SE.
In case you looking for "How to spoof email", then look for my "How to spoof email tutorial" http://www.infowar.c....&threadid=2360

3) tracert : This command will give you the hops that a packet will travel to reach its final destination.

OBS: This command is good to know the route a packet takes before it goes to the target box.

tracert x.x.x.x (x is the IP address)

or

tracert http://www.whatever.com (http://www.whatever.com is the website you don't know the IP)

4) arp : This command will show you the arp table. This is good to know if someone is doing arp poisoning in your LAN.

arp -a

5) route : This command will show you the routing table, gateway, interface and metric.

Code:
route print


6) ipconfig : This command will show tons of very helpful things.
Your IP, gateway, dns in use.

Code:
ipconfig
or

Code:
ipconfig /all

this command will give all that info but for all networks you might have it.

Also, in case you have a dynamic IP and want to change it, then type...

Code:
ipconfig /release (this will release your IP)

ipconfig /renew (this will renew your iP)

OBS: Keep in mind that those commands will change your IP, but the new IP will still be tighed up to you. So don't do anything stupid.

7) netstat : This command will show you connection to your box.

Code:
netstat

or

Code:
netstat -a (this will show you all the listening ports and connection with DNS names)
netstat -n (this will show you all the open connection with IP addresses)
netstat -an (this will combined both of the above)

net view x.x.x.x or computername (will list the available sharing folders on the target box)


Now some hints:

Code:
net use \ipaddressipc$ "" /user:administrator

(this command will allow you to connect to the target box as administrator)

Now if you want to connect to the target box and browse the entire C drive, then use this command:

Code:
net use K: \computernameC$
(this will create a virtual drive on your "my computer" folder)

OBS: Keep in mind that this will only works if the target box doesn't have an administrator password set.

And least but not last, the "help" command.

Quote:
whatevercommand /help

or

Quote:
whatevercommand /?


This command will help you to understand what it does and all the switchs available for each command.
Very useful if you know the command, but forgot the right switch.

just shared from EvilKing . . .

Download guitar pro lagu melayu

Saturday, 21 December 2013

Download guitar pro lagu melayu  

(GP1,2,3,4,5)

 

hanya kau yang mampu-aizat
http://www.mediafire.com/?sharekey=4b320aba9f89850600d27174b47c6657e04e75f6e8ebb871
http://www.mediafire.com/file/nziyuz1knmk/hapus_aku.gp3
http://www.mediafire.com/file/diyvdz1ro4y/hatiemas.gp5
http://www.mediafire.com/file/uz3idumznwm/hilang.gp5
http://www.mediafire.com/file/2jdzadmm1qu/kamu_kamulah_surgaku.gp5
http://www.mediafire.com/file/wdd2zwwhdil/kasihnya_laila_intro.gp5
http://www.mediafire.com/file/hxumnymyovd/lagu_untuk_mu.gp5
http://www.mediafire.com/file/lw2twvyry3n/main_hati_ver2.gp5
http://www.mediafire.com/file/znzz2onumnz/manusia_biasa.gp4
http://www.mediafire.com/file/gddmqeyzakn/Melayu 

- Aku, Dia Dan Kamu v1.gp4
http://www.mediafire.com/file/jtlazy2z3wz/Melayu - Belaian Jiwa v1.gp4
http://www.mediafire.com/file/kzjjt2mw32i/Melayu - Biar Betul - Akar v1.gp4
http://www.mediafire.com/file/dtknmzy5tln/Melayu - Biarkan Berlalu.gp5
http://www.mediafire.com/file/yimmoddmw0q/Melayu - Cintamu Mekar Di Hati v1.gp5
http://www.mediafire.com/file/nyl5gnzwr22/Melayu - Debunga Wangi - Lefthanded v1.gp5
http://www.mediafire.com/file/ndzfzjt2mnn/Melayu - Fantasia Bu.gp5
http://www.mediafire.com/file/ktzjz55yzke/Melayu - Kau Ilhamku.gp4
http://www.mediafire.com/file/jdymm3wmm4e/Melayu - Keindahan P.gp5
http://www.mediafire.com/file/ynyrvymfzjy/Melayu - Lena Diulit.gp5
http://www.mediafire.com/file/nz4wmadwydj/Melayu - Mahligai Mu Dari Airmata Ku v1.gp4
http://www.mediafire.com/file/0ljzywlceiw/Melayu 

- Memang Betul v1.gp4
 

memburu rindu
http://www.mediafire.com/?mdlmlntd0ty
mungkinkah terjadi
http://www.mediafire.com/?wdtm5xzzjqt
realiti dan fantasi
http://www.mediafire.com/?qnxyhwyyjmy
relaku pujuk
http://www.mediafire.com/?ytfnznj3zln
sendiri
http://www.mediafire.com/?diyemnyzbmo
sentuhan kecundang
http://www.mediafire.com/?1znyenzqj2y
seribu tahun takkan mungkin
http://www.mediafire.com/?tr2m4ndjjym
sketsa sebuah cinta
http://www.mediafire.com/?3qztgioyamy
laukku cukup masin
http://www.mediafire.com/?ijmzidozzdz
tiada lagi kidungmu
http://www.mediafire.com/?ygdyjktnekw
umpama mmpi dalam mimpi
http://www.mediafire.com/?214mmokydzj
misteri mimpi syakila
http://www.mediafire.com/?nqul0nzoddr
memburu impian
http://www.mediafire.com/?u0dcj2zmaoj
menghapus jejakmu
http://www.mediafire.com/?3klnml45ark
metalasia
http://www.mediafire.com/?rzhznzntjuy
mimpi yang sempurna
http://www.mediafire.com/?nmemgzztwnl
my heart
http://www.mediafire.com/?cmzzlgzqlmj
nakal
http://www.mediafire.com/?h5yrfiounzk

Belajar Asas Plucking Guitar . .

Friday, 20 December 2013

Belajar Asas Plucking Guitar . .






Plucking merupakan salah satu daripada teknik fingerstyle yang wujud di dunia ini.

Plucking juga disebut sebagai "fingerstyle", juga disebut "fingerpicking" yang merupakan koleksi teknik untuk setting-kan tali gitar kepada pergerakan yang menghasilkan bunyi. Kenapa ianya disebut koleksi..sebab cara plucking bukannya satu..ada beberapa banyak juga pattern yang berbeza. Ada yang mudah, ada yang susah.

Plucking merupakan stail gitar klasik. Untuk zaman sekarang, banyak muzik rockers telah memperkenalkan beberapa teknik plucking yang baru. Sharing kali ni akan memberikan tip basic teknik dan notasi unuk memainkan gitar plucking/fingerstyle ini.

Sebenarnya ada 2 kaedah major untuk right handed gitaris, samaada menggunakan pick/plecktrum ataupun guna jari sahaja. Menggunakan pick biasanya dalam muzik rock/pop untuk menghasilkan bunyi yang kuat. Dalam muzik klasik, klasik/flamenco gitaris menggunakan jari memainkan fingerstyle dimana bunyi yang dihasilkan lebih lembut daripada menggunakan pick. Kalau beginner gitaris adalah dinasihatkan gunakan jari dahulu...Bagi yang rasa susah nak pluck gitar anda..Tak pa gunakan jak satu jari dahulu, kemudian dua jari..dan seterusnya.




Plucking mesti menggunakan ibu jari anda dan sekurang-kurangnya satu lagi jari untuk pluck not menggunakan jari telunjuk, jari hantu ataupun jari manis.....Gitaris yang berbakat pula mampu menggunakan kelima-lima jarinya untuk plucking.








ASAS HAND POSITION/POSISI TANGAN.

Paling penting kena belajar asas hand position dahulu...Kadang-kadang ada juga gitaris main bedal jak main gitar...pegang gitar jak pun salah...pi terpulanglah individu masing-masing...
Cuma bagi aku tuk jadi gitaris yang baik teknik asas mesti betul kan..??...
Mula-mula sekali, ini cara aku lah...telapak tangan right-handed gitaris mestilah seperti memegang pisau...cuma bezanya ibu jari mestilah lurus dan sentiasa diarah jauh daripada 4 jari yang lainnya...macm kat bawah nie.....



dan pergerakan jemari macam menaip keyboard komputer...plucking lah tali gitar dengan keseragaman antara fretting hand dan plucking hand...
bayangkan??

Sentiasalah membuat latihan untuk melembutkan jari jemari anda...
Dan jangan lupa kalo baru nak belajar plucking tu potong kuku sependek yang boleh supaya tak susah nak pluck gitar...Kalau dah lancar nak plucking guna kuku gantikan pick pun tak jadi masalah...

Dalam strumming, korang akan menghayunkan tangan untuk downstroke dan upstroke kan? Tapi dalam plucking cara yang sewajarnya adalah jangan gerakkan/hayun tangan anda seluruhnya....Ingat dalam plucking medium yang digunakan hanya jari dan telapak tangan dan pergerakan mestilah setempat.

#angkat jemari anda dan pluck gitar satu-satu...perlahan-lahan...

*Pastikan jemari anda sentiasa terbuka dan jarang sedikit...





Asasnya hand posisi yang salah dan betul seperti berikut:

#plucking hand jangan digenggam......

#pastikan plucking hand tak rapat dan jarang sedikit (sentiasa terbuka)....


#fretting hand asas nya seperti gambar ni....
label 1: pastikan freeting hand diangkat dan tidak bersentuhan dengan badan fret.
label 2: tangan mestilah lurus









NOTASI FINGERSTYLE

Dalam klasik gitar, "PIMA" adalah tanda untuk plucking(righ-hand), yang menjelaskan
jari mana yang digunakan iaitu,
P = pulgar = ibu jari
I = indice = jari telunjuk
M = medio = jari hantu
A = Anular = jari manis (kadang-kadang ditandakan C/X/E)

Ini adalah 4 jari yang biasanya kerap digunakan. Ibu jari adalah untuk gerakan down-picking dan jari-jari yang lainnya adalah untuk gerakan up-picking. Biasanya juga, sekiranya menggunakan 4 jari sahaja...jari kelingking akan menahan badan gitar ini akan membantu tangan gitaris supaya tidak bergerak-gerak dan plucking dalam keadaan setempat.



Tapi kaedah ini kadang-kadang akan membuat jari kelingking anda akan rasa sakit, jadi kalau anda dapat menggangkat jari kelingking anda... itu lebih selamatlah. Aku pula tak prefer cara nie sudah..mula-mula tu membantu lah supaya pergerakan tangan setempat dan tak bergerak-gerak.





 

TEKNIK FINGERSTYLE/PLUCKIN.

Kalau gitaris yang mula-mula bekajar plucking teknik paling bagus adalah, jari anda perlulah mengikut kord yang anda mainkan....
tali lead iaitu tali1, tali2, tali3 dimainkan oleh jari "I M A"
manakala tali bass iaitu tali4, tali5, tali6 dumainkan oleh ibu jari (P)

Ada sesetengah kawan-kawan aku bertanya kalau plucking kan cuma guna 4 jari tali ada enam jadi takkan nak tambah 2 jari lagi? Haha...betul juga kan...jadi ginilah jawapanku...
Contohnya kalau kord G ...Aku akan guna ibu jari pluck tali4, tali5, tali6 selebihnya 3 jari aku dipluckkan pada tali1, tali2, tali3.

Secara asasnya begitulah....Memang tak sukar kalau yang baru mahu belajar...cuma jari-jemari jak belum lembut masih keras jadi berlatihlah selalu...

FRETTING HAND & PLUCKING HAND.

Dalam plucking 2 asas yang mustahak...iaitu plucking hand dan juga fretting hand(yang memegang badan fret gitar)....Kedua-duanya mesti mempunyai keseragaman dan mengikut melodi & ritma....ingatlah melodi & ritma sangat penting untuk melatih perasaan/feeling tuk new gitaris...

Fretting hand biasanya adalah kord-kord yang akan dimainkan gitaris....kadang-kadang teknik hammers on & flick off ditambah untuk mencantikkan bunyi melodi....

Plucking hand tanggungjawabnya pula untuk membuat banyak pattern-pattern tertentu....
Pattern nie sebenarnya fleksible kalau korang dapat buat pattern sendiri boleh juga....
Kalau beginner asasnya pluck tali gitar satu-satu guna jari dan buka tangan anda lebar-lebar..

LATIHAN/ PRACTISE...

Cuba latihan dibawah ni....Dan cubalah kord-kord yang lainnya.....
Pertama sekali anda perlu mengenal kord....lihat kedudukan kordnya..
Kedua, tengok tab yang disediakan dan ikutlah arahan P I M A
Ketiga, plucklah dengan cara anda sendiri...



Selain memplucking kord, pattern plucking juga sangat penting...
Kalau gitaris yang sudah pro banyak pattern yang ditahu...
Kalau nak belajar lebih lagi..tengok video nie..mungkin dapat membantu...

Acoustic Guitar Lesson : Fingerstyle patterns 3 (6/8 in Open D) + free tab



Folk Fingerstyle 1 (Guitar Lesson)



Folk Fingerstyle 2 (Guitar Lesson)

PATTERN/CORAK FINGERSTYLE..

Patterns/corak "fingerstyle" yang boleh aku cadangkan adalah seperti berikut:
*baca tab gitar yang diberikan dengan teliti dan fahamkan....









SEKADAR INFOMASI ?

Untuk info dalam gitar fingerstyle banyak teknik yang ada contohnya, classical picking/plucking,
clawhammer/frailing, travis picking, rasgueado, scruggs style, tapping, hybrid picking, hammer-on and pull-off (hammers & flicks) dan teknik lain-lain lagi laa..

Bagi aku aku paling suka hammer-on and pull-off (hammers & flicks), ada persamaan dengan plucking cuma teknik ini guna "hammers & flicks"..bahasa melayu apa ya disebut....hehe
pi macam korang bayangkan plucking tangan kiri dan kanan serentak..macam jak lah...begitulah keadaannya...

Jadi inilah tentang basic memplucking....jadi mahu belajar tue adalah juga input sikit-sikit asasnya...sekiranya ada persoalan just leave your comment...

Sekian, Wasalam.

Asas Untuk Bermain Lead

Asas Bermain Lead
(1) Perkara pertama yang anda harus tahu adalah memetik ke atas dan ke bawah dengan laju atau dipanggil up down stroke. Untuk itu, anda perlu berlatih membuat up down stroke dengan menggunakan satu tali. Buat latihan ini sehinggalah anda dapat membuat petikan yang sekata kelajuannya.




(2) Sekarang cuba lakukan up down stroke dengan menggunakan scale pula. 
 Pattern scalenya adalah seperti ini:

e|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|-X-|-X-|---|---|---|---|

B|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|

G|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|

D|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|

A|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|

E|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Anda boleh memulakan scale ini dari mana-mana fret tetapi sebaik-baiknya mulakan dari fret 10 ke atas. Cara memainkannya, begini:

        
e|--{-12--10--9-}--{-10--9--7-}--{-9--7--5-}-{-5--7--9-}-{-7--9--10-}-{-9--10--12-}-|
B|--{-----------}--{----------}--{---------}-{---------}-{----------}-{-----------}-|
G|--{-----------}--{----------}--{---------}-{---------}-{----------}-{-----------}-|
D|--{-----------}--{----------}--{---------}-{---------}-{----------}-{-----------}-|
A|--{-----------}--{----------}--{---------}-{---------}-{----------}-{-----------}-|
E|--{-----------}--{----------}--{---------}-{---------}-{----------}-{-----------}-|
    { d   b   a }  {  d  c  a }  { d  b  a } { a  b  d } { a  c   d } { a  b   d  }
    {    3x     }  {    3x    }  {    3x   } {   3X    } {    3X    } {     3x    }
Petunjuk:   
a jari telunjuk
b jari hantu
c jari manis
d jari kelengking

Praktikkan perkara ini sehingga bunyi yang dihasilkan sekata. Mainkannya selaju mungkin.




(3)  Seterusnya cuba lakukan up down stroke dengan menggunakan tiga tali pula.
Patternnya adalah seperti ini:

e|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---| B|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---| G|---|---|---|---|---|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---|---| D|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---| A|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---| E|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Seperti tadi juga, anda boleh memulakan scale ini dari mana-mana fret. Jika anda memulakan scale dari fret 12, cara memainkannya begini:

        
e|---12--10--9---------------------------------------9--10--12---------|
B|--------------12--10--9-----------------9--10--12--------------------|
G|-------------------------11--9---9--11-------------------------------|
D|---------------------------------------------------------------------|
A|---------------------------------------------------------------------|
E|---------------------------------------------------------------------|
    d   b   a    d   b  a   c  a   a   c  a  b   d   a  b   d  
Untuk menambahkan kemahiran anda, mainkannya dengan scale major pula dengan patternnya:
e|---|---|---|---|---|-X-|---|-X-|-X-|---|---|---|---|---|

B|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---|

G|---|---|---|---|---|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---|---|

D|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|

A|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|

E|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cara memainkannya:
        
e|---12--11--9---------------------------------------9--11--12---------|
B|--------------12--10--9-----------------9--10--12--------------------|
G|-------------------------11--9---9--11-------------------------------|
D|---------------------------------------------------------------------|
A|---------------------------------------------------------------------|
E|---------------------------------------------------------------------|
     d   c   a  d   b   a  c   a   a  c   a  b   d   a  c   d  

petunjuk:
a jari telunjuk
b jari hantu
c jari manis
d jari kelengking

(4)  Ok.. asas yang terakhir adalah menggunakan semua tali untuk up down stroke.
Patternnya:

e|---|---|---|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|

B|---|---|---|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|

G|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|-X-|---|---|---|

D|---|---|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---|

A|---|---|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---|---|---|

E|---|-X-|---|-X-|-X-|---|-X-|---|---|---|---|---|---|---|
Cara memainkannya pula:

        
e|--9--12--10--9------10--9----------9-----------------------------------|
B|----------------12---------12--10-----12--10--9--12--10--9------10--9--|
G|------------------------------------------------------------11---------|
D|-----------------------------------------------------------------------|
A|-----------------------------------------------------------------------|
E|-----------------------------------------------------------------------|
    a  d   b   a  d   b   a  d   c   a  d   b   a  d   b   a  c   b   a
       
e|-----------------------------------------------------------------------|
B|---------9-------------------------------------------------------------|
G|--11--9-----11--9--7--11--9--7--6--9--7--6-----7--6--------6-----------|
D|--------------------------------------------9--------9--7-----9--7--6--|
A|-----------------------------------------------------------------------|
E|-----------------------------------------------------------------------|
    c   \ a / d   b  a  d   b  a  a  d  b  a  d  b  a  d  b  a  d  b  a
        
e|----------------------------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------------------------|
D|--9--7--6-----7--6--------6-------------------------------------------|
A|-----------9--------9--7-----9--7--5--9--7--5--4--7--5--4-----5--4----|
E|-----------------------------------------------------------7--------7-|
    d  b  a  d  b  a  d  b  a  d  b  a  d  b  a  a  d  b  a  d  b  a  d
       
e|----------------------------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------------------------|
D|----------------------------------------------------------------------|
A|-----4----------------------------------------------------------------|
E|--5-----7--5--4--7--5--4--2-------------------------------------------|
    b  a  d  b  a  d  b  a  a
        
e|----------------------------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------------------------|
D|-----------------------------------------------------------6-----6--7-|
A|-----------------------4-----4--5--7--4--5--7--9--5--7--9-----9-------|
E|--2--4--5--7--4--5--7-----7-------------------------------------------|
    a  b  c  c  a  b  d  a  d  a  b  d  a  b  d  d  a  b  d  a  d  a  b
        
e|----------------------------------------------------------------------|
B|----------------------------------------------------9------9--10--12--|
G|--------------6-----6--7--9--6--7--9--11--7--9--11-----11-------------|
D|--9--6--7--9-----9----------------------------------------------------|
A|----------------------------------------------------------------------|
E|----------------------------------------------------------------------|
    d  a  b  d  a  d  a  b  d  a  b  d  d   a  b  d   a  c   a  b   d
        
e|-------------9------9--10--12-----------------------------------------|
B|--9--10--12-----12----------------------------------------------------|
G|----------------------------------------------------------------------|
D|----------------------------------------------------------------------|
A|----------------------------------------------------------------------|
E|----------------------------------------------------------------------|
    a  b   d   a  d   a  b   d

petunjuk:

a jari telunjuk
b jari hantu
c jari manis
d jari kelengking
\ a / pegang kedua-dua tali itu serentak dengan jari a.

Belajar Asas Gitar

Belajar Asas Gitar





Ok, lets go to our first lesson. Firstly, kena ada gitar. Kena kenal part-part asas gitar dulu, iaitu, head, neck, body, dan fret. Head ialah kepala gitar dan mempunyai key tuning untuk setiap tali. 
Neck ialah leher gitar. Pada neck, terdapat fret. Fret ialah tempat korng tekan jari korang pada tali untuk dapatkan bunyi not-not yang tertentu. Fret yang paling dekat dengan head ialah fret 1, diikuti fret 2, fret 3 dan seterusnya. Body ialah badan gitar.  (lihat gambar rajah dibawah.)


klik gambar untuk zoom.
 
Ok, sekarang dah kenal part-part gitar, kita boleh teruskan ke proses seterusnya. Posisi amat penting untuk bermain gitar. Kena ikut dengan posisi yang korang rasa selesa, sama ada bermain secara biasa atau kidal. Aku sebenarnye tulis kidal, tapi main gitar macam biasa, tangan kanan. Ikut la mana yang korang rasa selesa. Dah dapat posisi yang betul dan selesa, kena practice jari pulak.

Sebelum practice jari, kena kenal tali dulu. Tali yang paling kasar adalah tali no 6 (tali paling atas) manakala tali yang paling halus adalah tali no 1 (tali paling bawah). 


klik gambar untuk zoom.
 

Cara practice jari, tekan jari anda (jari telunjuk) pada tali 6 (yang paling kasar), tekan pada fret 1. Petik tali atas sekali. Dengar bunyi yang keluar. Kalau first time, maybe jari yang tekan pada fret akan rasa sakit. Paksa jari anda, tekan kuat-kuat supaya bila anda petik, dapat bunyi yang smooth (clean) dan tidak sumbang. Dah dapat bunyi yang smooth, jangan lepaskan jari telunjuk yang tekan pada fret 1, tekan pulak fret yang kedua tali 6, guna jari tengah dan petik tali 6. Teruskan, jangan lepaskan jari anda, kemudian tekan pulak jari manis pada fret 3 tali 6, dan jari kelingking pada fret 4 tali 6. Kemudian tukar pulak pada tali yang ke 5, seterusnya tali 4, ke 3, 2, sampai la ke tali 1. Dah sampai tali 1, jari kelingking dah sampai fret 4, lepaskan jari kelingking, kemudian lepaskan jari manis, jari tengah, seterusnya jari telunjuk. Kemudian sambung pada tali ke dua, naik balik ke atas sampai tali 6. Lakukan pergerakan turun naik ini sampai
anda betul-betul mahir dan dapat bunyi yang smooth. Kalau boleh, tingkatkan kelajuan setiap hari. Anda harus berlatih jari ini dalam dua jam selama 2/3 hari. Lepas tu, baru boleh belajar kord asas.
http://guitarandchords.blogspot.com/2012/11/untuk-beginners-yang-baru-baru-nak-try.html

Tips Belajar Bermain Lead Guitar

Tips Belajar Bermain Lead Guitar

Untuk mahu belajar bermain lead gitar atau gitarist utama , perlu diketahui bahawa ia adalah satu gabungan teori, teknik, dan bakat semula jadi. Semua orang tahu bahawa anda perlu untuk menangani asas seperti membaca dan muzik, tetapi kebanyakannya tidak berfikir tentang perkara yang sangat penting yang menjadikan lain daripada orang lain. Orang tidak peduli apa yang penting kerana biasanya bahagian ini memeningkan kepala. Beberapa perkara yang dimaksudkan yang perlu dipelajari dan digunakan untuk membuat diri kita sendiri yang menjadi lebih baik. Jadi, fakta-fakta penting dan tips tidak harus dibiarkan tetapi boleh digunakan dan dipelajari.

Terdapat enam tips penting yang anda mahu ingat.

  1. Teknik 
  2. Posisi Semasa Belajar 
  3. Kedudukan Tangan 
  4. Sikap 
  5. Disiplin 
  6. Kemahiran Memimpin 



Teknik
Teknik adalah salah satu elemen utama yang anda perlu tangani apabila anda belajar untuk bermain lead gitar. Sangat penting untuk mendapatkan seorang guru yang baik untuk mengajar anda kemahiran teknik dan membantu anda untuk menyempurnakan mereka. Ramai guitarist yang terkenal, dan / atau tidak begitu terkenal,  akan memberitahu anda, bahawa mereka tidak pernah berhenti belajar, tidak pernah berhenti praktis dan tidak pernah berhenti menyempurnakan gaya dan kemahiran mereka. Bermain gitar adalah dan ungkapan bakat anda, anda perlu mengamalkan dan menyempurnakan bakat anda.



Posisi Belajar 

Kebanyakan orang tidak sedar bahawa apabila anda mula-mula belajar untuk bermain lead gitar  ia adalah bdalam keadaan duduk. Ini memberikan anda lebih banyak kawalan ke atas instrumen  dan membolehkan anda menumpukan perhatian pada muzik semasa latihan. Ini mungkin sukar bagi sesetengahorang,  tetapi sama ada anda membuat keputusan untuk duduk atau untuk kekal berdiri anda mesti sentiasa ingat untuk mempunyai kedua-dua kaki rata di atas lantai dan duduk dengan lurus belakang anda dengan posisi dan postur yang baik . Ini akan membantu anda untuk mengelakkan ketegangan atau kecederaan.
Kedudukan Tangan
Apabila anda belajar untuk bermain lead gitar, anda akan menyedari bahawa salah satu perkara yang paling penting untuk belajar adalah bagaimana untuk meletakkan tangan anda. Jika anda bermula dari awal dengan kedudukan tangan yang betul anda akan mendapati ia lebih mudah kemudian bergerak melalui chords yang berbeza dengan mudah. Ia juga membolehkan anda bertindak balas dengan cepat jika salah satu daripada rakan-rakan pemuzik anda mempunyai masalah dan membuat kesilapan. Pada mulanya ia akan kelihatan sangat sukar terutamanya jika anda telah menggunakan tangan yang tidak betul kedudukan pada masa lalu.Berpegang dengannya, praktis kedudukan tangan dengan kerap, ia akan memberi anda pada akhirnya bunyi profesional.
Sikap
Sikap adalah satu perkara yang sangat penting untuk diberi perhatian. Sikap memberi kesan kepada bahasa tubuh anda dan ini adalah penting apabila anda belajar untuk bermain lead gitar. Sikap dan bahasa tubuh akan pergi bersama-sama untuk memberi anda keyakinan  untuk melaksanakan sebagai gitar utama. Perhatikan pemain gitar yang terkenal dan berjaya dan melihat bagaimana mereka sentiasa kelihatan begitu lebih yakin daripada pemain gitar back-up mereka.Kadang ego dan nenunjuk nunjuk .. Itulah sikap!
Disiplin

Apabila anda mula belajar untuk bermain lead gitar ia adalah mudah untuk berdisiplin.Semangat awal anda membuat ia mudah untuk menghabiskan berjam-jam mencuba muzik dan teknik baru. Semasa anda sedang improve, adalah mudah untuk menetapkan tahap yang baik tetapi mungkin tidak cemerlang. Ia memerlukan disiplin untuk mengekalkan tahap praktis yang sentiasa akan meningkatkan kemahiran anda. Disiplin adalah apa yang memisahkan gitarist biasa daripada gitarist hebat. Satu tip yang baik adalah merancang program dan menetapkan jadual dengan matlamat kecil di sepanjang jalan untuk memastikan anda bermotivasi dan di landasan yang betul.
  Kemahiran kepimpinan

Kemahiran memimpin adalah penting jika anda mahu menjadi pemain gitar utama.Anda akan menjadi penunjuk arah dan bertanggungjawab kepada semua ahli muzik dalam kumpulan. Anda perlu memberi perhatian kepada  semua orang yang sedang bermain dan dapat menutup kesilapan yang mungkin berlaku semasa lagu. Ini mungkin mengambil masa untuk mendapatkan benar-benar baik pada tetapi anda perlu sentiasa melatih diri anda. Cuba untuk mendengar semasa anda bermain dan anda akan improve. Kemahiran ini akan berkembang jika anda memulakan dari awal apabila anda belajar untuk bermain gitar utama.

Menjual Motorsikal Terpakai dikawasan Kemaman, Terengganu.

Wednesday, 18 December 2013


HONDA CG 125 ANTIK~
(Untuk Dijual)









- Masih dalam keadaan ok . .
- Cap baru . . .
- Color Merah . . .
- Enjin Masih dalam keadaan elok, (overho) . . .
- Tayar Baru Tukar . . .
- RoadTax Baru disambung . . .
Area Kemaman, Terengganu . . . 
- Harga RM6200.00

(BERMINAT CALL 019-9650339)
EN. Hatim







Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia

Friday, 22 November 2013




Am                        E                Am
Pernahkah kau bermimpi ~ seketika
                        Am
berada di tempatku
                     Dm                   E
membayangkan pahit manis berlaku
                       Am
entah siapa yang tahu



 Am                         E                 Am
Mungkin nanti kau jua ~ merasakan
                            Am                  Dm
berdepan dengan kata menyesakkan
                           E    
takkan tugumu kebal 
                   Am
tiada pertimbangan



            Dm                                 G
Keheningan ~ malam membangunkan
           C                       Am
kepayahan ~ jiwa meluahkan
                Dm               E
andai kau jujur.. memahami
                      Am
tiadaku menjauhi~



               Dm                        G
Dan kisahku.. yang ~ masih panjang
                  C                          Am
menambahkan ~ berat yang memandang
                  Dm
lantas ku pendam..
             E                    Am
ku putuskan ~ biarlah rahsia




 Am                   E               Am
Semakin aku hidup.. dalam cinta
                         Am                    Dm
tiada kuasa mampu.. menghalangnya
E
hentikan kata kata..
                      Am
bertulangkan dusta
 Am                         E               
pernahkah kau bermimpi.. seketika
         Am
berada di tempatku. . . . . 


(chord by yum)

Honda Accord (1988) Untuk Dijual di Kemaman, Terengganu.

Monday, 23 September 2013


Honda Accord (1988) Untuk Dijual
-Harga: RM3900 (cukup murah)..
-kereta masih dalam keadaan baik..
-Tiada calar..
-Tayar masih berbunga..
-Roadtex baru sambung..
-Location Kemaman, Terengganu..
-Alamat: 1138 Kg. Besut Chukai 24000 Kemaman, Terengganu

(APE-APE HAL CALL 019-9650339)
EN: Hatim..



BUAT DUIT DARI RUMAH DENGAN 8SHARE

Saturday, 3 August 2013

BUAT DUIT DARI RUMAH DENGAN 8SHARE


Zaman sekarang ni, banyak cara boleh dapat duit sampingan..biarpun sedikit, tapi bila dikumpul lama-lama jadi banyak..apa yang penting adalah kesungguhan kita mencari rezeki yang halal. Hanya dengan berbekalkan sebuah laptop atau pc, line internet, dan secawan kopi diatas meja, anda boleh menjana duit secara berterusan.

Selain itu, anda haruslah mempunyai akaun Facebook, dan Twitter untuk melaksanakan tugasan tersebut. Kerja yang anda perlu buat adalah dengan mengongsikan/ share iklan dan produk yang anda rasa rakan-rakan anda minat untuk membacanya.



Elih baru join, dah dapat RM3.40. Harap hujung bulan ni dah boleh Cashout, minimum requirement untuk Cashout adalah RM50. Nampaknya masih banyak nak kumpul, 20sen sehari pun cukuplah, ini macam konsep menabung lah ni.

Setiap Unique Visit (UV) yang diterima pada link tersebut akan dibayar mengikut kadar yang telah ditetapkan. Anda boleh share iklan tersebut habis-habisan sehingga tempoh tamat berakhir. 

Antara Contoh Iklan yang ada!
Mudah kan? share dan tunggu duit masuk akaun 8share anda. Benda baik harus dikongsi dengan orang lain. Jom daftar 8share dan mulakan menjana pendapatan sampingan melalui internet sekarang!









PaidViewpoint survey yang dibayar $Dollar$

Monday, 15 July 2013



Pernahkah anda dengar tentang survey yang disebut PaidViewpoint yang membayar $Dollar$...?

survey ini cukup bagus untuk didaftar dan mengambil bahagian dalam survey ini.
Dari pengalaman saya, dari survey-survey berbayar lain mereka memberikan kepada kita survey yang sangat panjang dengan pembayaran yang kecil(kedekut sangat!!). 
Tapi di PaidViewpoint sangat berbeza dan menarik.

Saya sudah mendaftar. Setiap hari, saya biasanye menerima survey (dilakukan dua menit) dengan pembayaran yang memuaskan. dan sangat menjimatkan waktu. Pertanyaan-pertanyaan di site ini sangat simple. hebatnya disini, jawapan2x kita sangat menekankan kpd kejujuran. Maksudnya adalah untuk melihat apakah kita konsisten dalam jawaban dari survey tersebut atau tidak. Karena disana kita akan menemukan pertanyaan-pertanyaan yang jawapannye  sama dari survey atau jawaban kita sebelumnnya. Semakin kita konsisten/jujur maka traitscore kita akan meningkat dan tentu lah dollar kita akan semakin bertambah.


Payout di PaidViewpoint ini berbeza2x. Saya selalu menerima $ 0,03 setiap hari. dan kadang boleh mencapai $ 0,025. Survey ini tak membosankan karena waktunya cukup cepat. Setiap kali saya selalu diberitahu melihat email untuk survey terbaru. Jadi, jangan lupa  untuk cheking email setiap hari  jika kamu sudah register di PaidViewpoint.


Yang cukup hebat  ialah: survey pendek dan to the point. Dengan menjawab pertanyaan demographic  seseorang secara perlahan membangun "nilai murni." Poin diberikan untuk memberikan jawapan yang konsisten. Semakin tinggi skor sifat, semakin tinggi tawaran untuk mengikuti survei. Tujuannya, menurut paidviewpoint, adalah untuk mencapai skor lebih dari 9000 poin. Ini adalah tingkat di mana Anda menerima pembayaran tertinggi untuk menjawab survei. Tmesti lah, ada sistem rujukan yang dicipta ke dalam website.


Anda dapat mengirim link ke kawan2 anda dan mendapatkan bayaran tambahan jika mereka mendaftar melalui link referral survey anda. Untuk saat ini jika anda berhasil mengajak kawan2 atau ada orang yang mendaftar link anda maka anda akan diberi bonus $ 25,00 untuk setiap anggota baru yang follow. banyakkan...???

  
Mengapa saya suggestion untuk anda supaya boleh mencoba survei berbayar di PoinViewsurvey...???  
ini bukan pasal duit, tapi saya suka bahwa survei ini singkat dan ringkas. Tidak perlukan masa terlalu lama untuk mencapai $ 15,00 cashout ----. 

Untuk follow survey ini, klik disini atau klik banner dibawah untuk mendaftar.